Met het lenen van je eigen BV is niets mis. Maar je moet je wel aan bepaalde regels houden.
Veel dga’s doen het: lenen van hun eigen BV. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis of voor een andere privé-uitgaven. Liever dat de eigen BV de rentemarge opstrijkt dan de bank of een andere externe partij.
Maar als je leent van je eigen BV moet die lening wel ‘zakelijk’ zijn. Zakelijk betekent dat een buitenstaander, bijvoorbeeld een bank of een andere BV, onder min of meer vergelijkbare condities geld zou uitlenen.
Dat betekent dat de rente marktconform moet zijn en dat de rente ook echt moet worden betaald en niet eindeloos mag worden bijgeschreven. Vaak moeten er zekerheden worden gesteld – bijvoorbeeld hypothecaire zekerheid of een positief/negatief-hypotheekverklaring bij een lening voor een woning.
Verder moet er, als er sprake is van een groot bedrag, iets worden afgesproken over aflossen. De Belastingdienst gaat hier in de praktijk vrij soepel mee om. Maar als de lening volgens de Belastingdienst echt niet zakelijk is, dan kan zij de lening zien als een uitkering vanuit de BV aan de dga. Zo’n uitkering is belast met 25 procent inkomstenbelasting (box 2).
In een recente rechtszaak had een dga gedurende een aantal jaren van zijn eigen BV een bedrag geleend dat schommelde tussen de 1,5 tot 2,0 miljoen euro. De Belastingdienst vond dat de lening niet zakelijk was. Zo waren er geen zekerheden gesteld, werd de rente jaarlijks bijgeschreven en was er geen aflossingsschema. De dga moest zijn schuld terugbrengen tot 1,5 miljoen euro, anders zou de fiscus een deel van de lening beschouwen als een vermomde winstuitkering (dividend) die wordt belast. De Belastingdienst legde de afspraken over het aflossen vast in een vaststellingsovereenkomst met de dga.
Na verloop van tijd bleek dat de dga zich niet aan de afspraken met de Belastingdienst had gehouden. Hij had zijn schuld helemaal niet teruggebracht. Daarop legde de fiscus een aanslag op van bijna 100.000 euro wegens verkapt dividend.
De rechter steunde de Belastingdienst. De BV heeft haar dga voorgetrokken door geen incassomaatregelen te nemen nadat hij in gebreke was gebleven bij het aflossen van zijn schuld. De schuld wordt dan onzakelijk, zodat in feite sprake is van een belastbare winstuitkering.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl